Το Billboard 200 είναι μουσικό τσαρτ που κατατάσσει τα 200 πιο δημοφιλή μουσικά άλμπουμ και EP στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκδίδεται κάθε εβδομάδα από το περιοδικό Billboard. Χρησιμοποιείται συχνά για να αποτυπώσει τη δημοτικότητα ενός καλλιτέχνη ή ομάδων καλλιτεχνών. Συχνά, ένα μουσικό πρόσωπο ή συγκρότημα θα μείνει στη μνήμη από τα «νούμερο ένα», εκείνα από τα άλμπουμ τους που ξεπέρασαν όλους τους άλλους κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Το τσαρτ μεγάλωσε από μια εβδομαδιαία λίστα με τα κορυφαία 10 το 1956 για να γίνει τα κορυφαία 200 τον Μάιο του 1967 και απέκτησε τον σημερινό του τίτλο τον Μάρτιο του 1992. Τα προηγούμενα ονόματά του περιλαμβάνουν τα Billboard Top LPs (1961–1972), Billboard Top LPs & Tape (1972–1984), Billboard Top 200 Albums (1984–1985) και Billboard Top Pop Albums (1985–1992).
Το τσαρτ βασίζεται κυρίως στις πωλήσεις (τόσο σε λιανική όσο και ψηφιακή) άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η περίοδος εβδομαδιαίων πωλήσεων ήταν αρχικά από Δευτέρα έως Κυριακή, όταν η Nielsen άρχισε να παρακολουθεί τις πωλήσεις το 1991, αλλά από τον Ιούλιο του 2015, η εβδομάδα παρακολούθησης ξεκινά την Παρασκευή (για να συμπίπτει με την Ημερομηνία Παγκόσμιας Κυκλοφορίας της μουσικής βιομηχανίας) και τελειώνει την Πέμπτη. Ένα νέο τσαρτ δημοσιεύεται την επόμενη Τρίτη με ένα τεύχος προχρονολογημένο για το Σάββατο της εβδομάδας, τέσσερις ημέρες αργότερα. Το πρόγραμμα στρίμινγκ του τσαρτ παρακολουθείται επίσης από Παρασκευή έως Πέμπτη.[1] Νέο προϊόν κυκλοφορεί στην αμερικανική αγορά τις Παρασκευές. Οι ψηφιακές λήψεις άλμπουμ περιλαμβάνονται επίσης στον πίνακα Billboard 200. Τα άλμπουμ που δεν έχουν άδεια για λιανική πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες (αλλά έχουν αγοραστεί στις ΗΠΑ ως εισαγωγές) δεν είναι αποδεκτά στο τσαρτ. Μια μακροχρόνια πολιτική που καθιστούσε τίτλους που πωλούνται αποκλειστικά από συγκεκριμένα καταστήματα λιανικής (όπως η Walmart και τα Starbucks ) μη επιλέξιμους για συμπερίληψη, αντιστράφηκε στις 7 Νοεμβρίου 2007 και τέθηκε σε ισχύ με την έκδοση με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου [2]
Ξεκινώντας με το τεύχος της 13ης Δεκεμβρίου 2014, το Billboard ενημέρωσε τη μεθοδολογία του τσαρτ άλμπουμ τους για να συμπεριλάβει επίσης on-demand streaming και πωλήσεις ψηφιακών κομματιών (όπως μετρήθηκε από τη Nielsen SoundScan) μέσω ενός νέου αλγόριθμου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από όλες τις μεγάλες υπηρεσείες on-demand streaming και online πωλήσεων μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.[3][4] Ξεκινώντας από το τεύχος με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2020, το Billboard ενημέρωσε τη μεθοδολογία για να συντάσει ξανά το τσαρτ ενσωματώνοντας δεδομένα βίντεο από το YouTube, μαζί με οπτικές αναπαραγωγές από ψηφιακές πλατφόρμες όπως Apple Music, Spotify, Tidal, Vevo και από την έκδοση 23 Μαρτίου 2021, του Facebook.